pühapäev

Viperustest koduga



Üks asi, mille suvel kodus käies avastasime ja alles nüüd novembris lõpetatud sai on jäänud kajastamata. Ei tahtnud varem kirjutada, kui asjast selge pilt ees on. Noh, et sõnub ära või nii (ebausklik eestlane nagu ma olen!)
Avastasime, et üks radiaator on natuke rivist väljas (vt alumine pilt), kas on millegagi pihta saanud või mis tal küll viga võiks olla. Noh, tuleb välja vahetada. Magamistuppa põrandat pannes märkasin, et seal on ka radiaator imelik. Vaatasime siis kõik üle ja selliseid pisemaid, mitte kohe silmaga nähtavaid "mulle" oli kõigil peal (vt ülemine pilt), see on juba kahtlasem asi. Mõtlesime, et nonii, siis Purmo-radiaatorid on viletsad või?
Paar päeva enne puhkuse lõppu, tuli ühe sõbraga juttu, et radikad on sellise kahtlase väljanägemisega. Jutt lõppes sellega, et need on külma saanud. Neil juhtus ka talvel sedasi. Meil veel vedas tohutult, et ükski toru veel lõhkenud ei olnud, siis oleks veekahjustused lisaks olnud.
Tore üllatus küll! Eriti hommikul, kui oli plaanis sõita Pärnusse sõbranna juurde, kes oli niigi kannatlikult 2 nädalat oodanud, millal me tema jaoks aega leiame. Ei saanud ju minemata ka jätta.
Hakkasime uurima, et mida tegema peab, sest maja on küll kindlustatud, aga meil on umbes 3 päeva pärast vaja Kanadasse tagasi sõita. Kes sellega siin tegelema jääb? Abikaas jääb maha? Sai kõik sõbrad-tuttavad-sugulased kiiresti läbi kaalutud ja õnneks usaldusväärne inimene leitud, sest loomulikult ei saa oma kälimehele ära öelda :) Kiirelt ka firma, kes hakkas remondiga tegelema. Hiljem selgus, et meie "asjaajaja" ja remondifirma tegelane on koolivennad! Järjekordne tõestus, kui väike on maailm. Kindlustuse poolt oli ka õnneks OK, et keegi meid siin esindab ja tehtud tööd üle võtab. Lihtsalt vaja ruttu saata pildid ja selgitus juhtunu kohta, oletatava kahju suurus jne. Õnneks polnud kahjude kokku lugemine väga keeruline, oli ju näha, mis asjad rivist väljas ja majale kuluvate summade kohta pean arvestust niikuinii. Kõik arved on kenasti tallele pandud ja muudkui arvutan! Kole suur summa on ;) ja meil on veel peaaegu kõik ainult asjade hinnad, töö ju puhta tasuta! Loomulikult välja arvatud teatud spetsiifilised tööd, nagu elekter, mida abikaasa ise ei tee ja ajapuudusel mõned teha lastud asjad. Köögimööbel näiteks.
Lisaks meie piltidele ja kirjeldusele pidi sama tegema ka remondifirma.
Asi, mis algas ühest radikast viis selleni, et välja vahetamisele läksid kõik radiaatorid, küttekatel, põleti ja veel-mingeid-asju-küttesüsteemis-millest-ma-midagi-ei-jaga, lisaks ainsad kraanide segistid, mis paigas olid. Elik ülemise vannitoa kraani- ja dushisegisti. Kraani omast tuli pressis vett väga imelikust kohast välja ja dushi omas ei jäänud vesi üldse pidama. Neid asju ei osanud me ka alguses külma süüks panna. Kraani ei pannud nagu kohe tähelegi. Dushist küll vesi muudkui jooksis ja seisma ei jäänud, aga pang alla või kogu vesi kinni. Sedasi sai hakkama.
Siis remondist. Jällegi mõtled, et mis seal siis ära ei ole. Võtad aga uued asjad ja vahetad välja. Aga nagu selgus katlaga, et selline, mis meil oli, selle tellimisaeg oleks nii pikk, et kindlustuse garantiikiri kaotaks kehtivuse. Teised on jälle liiga suured või avaneb uks valele poole või on liiga võimsad või pole lihtsalt selle kütte jaoks, mis meil on arvestatud. Peale mitmeid netiotsinguid ja helistamisi ja arutamisi, sai teine lõpuks välja valitud.
Nüüdseks on see kadalipp läbi. Kõik töötab (ptui-ptui-ptui üle vasaku õla ;)). Uuendusena on veel radikatesse lastud mingit külmakaitsevedelikku, mis peaks tagama, et radikad või torud säilivad tervetena kuni -10 kraadi sisetemperatuurini. 4000 krooni maksis selline luksus. Lisaks meie omavastutus, mis ehitusjärgusoleva maja puhul oli 10 000 krooni. Kas pole ilusad summad?
Samas on ikkagi hea, kui asi on kindlustatud. Sest arvutades kokku 5-aasta kindlustussummad ja nüüdse omavastutuse on see ikkagi väiksem, kui praegune kahju oli ja mis kõik nüüd Seesami poolt hüvitatud sai.
Soovitan nii firmat kui kindlustamist!

Nüüd vaatan ikka õudusega neid Eesti külma- ja lumeuudiseid. Nagu kolmas laps istuks Eestis, kelle pärast südant valutada :)

Kommentaare ei ole: