neljapäev

Maavärin #2



Nii, et nüüd natuke kainema pilguga. Eks piltidelt ole näha minu esmast ülereageerimist. Sest eriti midagi hullu ju ei juhtunud, ühest seinakapist ja garderoobist pudenesid riiulitelt asjad põrandale. H toas läksid sahtlid lahti, muud segadust ei saa maavärina kaela ajada, kuigi ta seda teha oleks tahtnud. Esimesel korrusel kadus üks küünal jalast minema ja mõned fotod viskasid end pikali. See suur ja megaraske soomusklaasiga telekas jäi õnneks omale kohale, kuigi eelnevalt kõikus väga ähvardavalt.
Kuna kooliga kuidagi telefonitsi ühendust ei õnnestunud saada, siis läksime abikaasaga H-le kooli järele. Tegelikult kupatasin ka G kaasa, et kõik koos oleksime. Koolis istusid lapsed kooli kõrval murul ja ootasid. Mõned lambikuplid olid laest alla kukkunud ja paar last nendega pihta saanud. Õpetaja sõnul oli esimest korda nii tugevat värinat tunda. Kuna sellise tugevusega (5 palli) on siin üliharva maavärinaid olnud, siis puudub koolil ka konkreetne tegevusplaan, kuidas sellises olukorras käituda. Igal juhul kooli tagasi ei lubatud ja nii tuli H ilma kotita koju, kuna see jäi klassi. Nüüdseks on teada, et koolide konstruktsioonid on üle vaadatud ja homme peaks toimuma tavapärane päev.
Kuna ma siin valvel olen, siis käisin ka meie riigi territooriumi vaatamas. Kesklinn oli rahvast täis, igalt poolt majadest olid inimesed evakueeritud ja kõik kiirustasid kodude poole, linn oli inimestest ja autodest umbes. Saatkonnas oli kõik omal kohal. Tundus, et isegi paberileht polnud laual liikunud.
Linnas olid igal pool uudisteagentuurid oma bussidega ringi sõitmas. Raadiojaamadel ja teles üleskutsed inimestele, et ikka helistage ja meilige meile oma maavärinakogemusi.
Praeguseks on selgunud, et epitsentrile lähedal olnud kirikul vajus üks sein sisse, mingi sild on puru ja üks kiirtee suletud. Väiksemad kahjustused hoonetel on purunenud klaasid ja mõned praod. Linnavalitsus kutsus kõiki majaomanikke ja äride omanikke oma maju üle vaatama, et need ikka ohutud oleksid (gaasi ei lekiks, pragusid ei oleks jne). Võimalusel kohe kindlustused kohale kutsuda ja olukord fikseerida. Sedasi me siin elame, vaikses Ottawas ;)

1 kommentaar:

Krista ütles ...

Hea, et see värin liiga tugevaks ei läinud ja et inimesed suurt viga ei saanud...