Selle nädalavahetuse kuumimaks märksõnaks on jõhvikad! Ja seda igas olekus - toormoos, mahl, mannavaht jne.
Ühesõnaga õnnestus tänu lahkele kolleegile hankida 5 kg jõhvikaid, kuna kunagi varem pole mul õnnestunud neid korraga nii palju omada, siis oli tükk tegu, et neid kuidagi ära teha.
Aga siis algusest. Esmalt tuli see kõik rabajääkidest puhastada, millega jupiti edukalt toime tulin, siis järgnes kõige lihtsam jõhvikate äraorganiseerimine - karpi ja sügavkülma. Sellega hakkama saanud jäi endiselt meeletus koguses marju üle.
Siis tuli kiire tiir linnapeal, et hankida mahlapress. Peale suuremaid kodumasinaid müüvate poodide mõtetut külastamist õnnestus siiski Stockmannist vastav riistapuu muretseda. Mujal lihtsalt ei olnud mahlapresse või saabub müügile 37. nädalal. Mis kalendrisse vaadates oleks justkui juba möödunud, aga poed on tühjad. (Üldiselt pole ma siiani sellest ajaarvamisest nädalate kaupa aru saanud, aga nii on siin kombeks.)
Jõudnud kenasti mahlapressiga koju hakkasin marjadest mahla välja pressima. Viimast küll palju ei saanud, aga piisavalt selleks, et teha mannavahtu ja natuke talveks kõrvale panna.
Peale mannavahu valmimist sai ka selgeks, miks ma ei ole aastaid mannat ostnud ega sellest midagi vaaritanud. Nimelt on Güntherile manna vastunäidustatud. Õnneks on Hendril sellega kõik OK ja vähemalt tema aitas mul seda meeletut kogust vähendada. Sattusin ju jälle hoogu, et pole aastaid teinud ja siis nüüd vaja kohe hulgim korraga valmis keeta. Igal juhul jagub nüüd roosat mannat veel mitmeks päevaks :)
Mis ma siis veel jõhvikatest tegin. Mingist osast tegin toormoosi, mingi osa jätsin niisama söömiseks. Teised küll väga ei söö neid toorelt, aga ma ise olen selleks täiesti suuteline - mõnus hapu suutäis.
Kogu see vaaritamine andis vist ka tuhina sisse kappide sorteerimiseks. Mul pole tükil ajal kapid nii korras ja joone järgi sätitud olnud kui nad hetkel on. Sorteerisin hunniku riideid mitmesse ossa - ära andmiseks, ära viskamiseks ja ootele (st panen mingi osa ühte hunnikusse ja kui ma nt 6 kuu jooksul sealt midagi ei kasuta, siis pole mul neid vaja).
Oli siis äärmiselt kodutöine nädalavahetus.
Aga siit huvilistele jõhvikast mõned lingid jõhvikakasvatusest Eestist
http://www.loodus.ee/nigula/kuremari/kuremari.html
ja kuremarjade kasulikest omadustest
http://www.terviseleht.ee/200037/37_johvikad.php
1 kommentaar:
Muide, mina tegin sügavkülmutatud jõhvikatest talvel jõhvikakomme. Nagu vanasti oli - veeretasin sügavkülmast võetud ja natuke sulanud jõhvikaid tuhksuhkrus (kusjuures ma vist panin nad karpi ja raputasin tuhksuhkrus) ja siis jätsin kuivama. Koos tuhksuhkrukoorikuga oli väga mõnus neid süüa ja lapsed ka sõid.
Terv
mutukas
Postita kommentaar